1ος Διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας με γάστρες.


Την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 το απόγευμα στον Κάτω Μαχαλά και στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο ο πολιτιστικός σύλλογος οργάνωσε τον 1ο ζωντανό διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας με γάστρες...



...Στην  εκδήλωση αυτή, ξετυλίχτηκε μπροστά μας ο τρόπος με τον οποίο παλαιότερα,  χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, οι γυναίκες ετοίμαζαν το φαγητό και κυρίως τις ξακουστές πίτες για το σπίτικό φαγητό αλλά και για τους καλεσμένους, που γίνονταν με απλά πράγματα και σε γρήγορο χρόνο.




 Λαχανόπιτα, χορτόπιτα, πλαστό, τυρόπιτα, ζυμαρόπιτα κ.α.


Έχοντας έτοιμα τα υλικά της η κάθε νοικοκυρά, με την βοήθεια βεβαίως και από τη νεώτερη γενιά, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους αλλά και θυμήθηκαν και τα παλιότερα χρόνια που έζησαν στο χωριό και έφτιαχναν πίτες και άλλα φαγητά. 










Τα τραπέζια που είχαν στηθεί πήραν φωτιά από τις ετοιμασίες όταν άναψε μια μεγάλη φωτιά για να ξεκινήσει αυτή η όμορφη εκδήλωση.














Οι 4 γάστρες που μπήκαν στη φωτιά να καούν και να πάρουν θερμοκρασία,  σε λίγο ήταν έτοιμες, που μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας και προσμονής, να ροδοψήσουν τις πίτες που με περίσια τέχνη έτοιμαζαν οι νοικοκυρές.













 Ως ψήστης ανέλαβε πρωτοβουλία ο πρόεδρος του συλλόγου Κόκκαλης Λάμπρος με βοηθό τον Καραγεώργο Σταύρο και Καραγεώργο Λάμπρο ρίχνοντας στην πυροστιά το πρώτο ταψί με την λαχανόπιτα.

Σε λίγο μπήκε και ένα ταψί με πλαστό.





 Ο εκφωνητής  προσπαθούσε να είναι κοντά σε όλες τις φάσεις και να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο την όλη διαδικασία.

Ενώ η προσπάθεια ήταν στην κορύφωσή της  εγιναν τα πρώτα αποκαλυπτήρια στα ταψιά για να δούμε την πρόοδο του ψησίματος. 
Οι μυρωδιές από τις πίτες ήταν φοβερές πλημμυρίζοντας την Τροβατιανή ατμόσφαιρα, κάνοντας πολλούς από τους θεατές, να βγάλουμε επιφωνήματα θαυμασμού και να μας προιδεάσουν για το τελικό αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια έπεσε στη φωτιά και το τρίτο ταψί με την τυρόπιτα και μπήκε και μία τέταρτη τυρόπιτα στριφτή που την έφεραν έτοιμη από το σπίτι για να ψηθεί  κάτω από την παραδοσιακή γάστρα. Σε λίγο βγήκε η πρώτη πίτα έτοιμη και τραγανή και ακολούθησαν και οι άλλες. 


 Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκαν και δύο άντρες με τα υλικά τους θέλοντας να μας δείξουν και αυτοί τις ικανότητές τους στην μαγειρική. Έτσι μας έφτιαξαν ζωντανά μια ζυμαρόπιτα με το κολοκύθι να το τρίβουν εκείνη τη στιγμή.





  Η τεχνική που ξεδίπλωσαν μπροστά μας, έκαναν πολλές γυναίκες   να τους θαυμάσουν αλλά και να κλέψουν την παράσταση για τις ικανότητές τους. Χωρίς τράκ, αλλά με μεθοδικές κινήσεις παρουσίασαν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Τα υλικά τους ήταν μόνο με λίγο κολοκύθι, τυρί, αλεύρι, αυγά και λάδι.










Έτσι έπεσε και αυτή στη φωτιά να ψηθεί.  Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο!!!
Εκ πρώτης όψεως  είχαν τέλειο χρώμα και μυρωδιά, οσμή που σε μάγευε.

Το έργο της κριτικής επιτροπής φάνταζε πολύ δύσκολο, γιατί έπρεπε να δοκιμάσουν και να αποφασίσουν μόνο για 3 νικητές.







Γι' αυτό υπάρχουν οι γευσιγνώστες, για να αποφασίζουν.. 
Τι σπούδασαν τόσα χρόνια;
Το έπαθλο ήταν από μία ποδιά δώρο, που ήταν μια προσφορά της Ειρήνης Καραγεώργου του Σταύρου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.












 Μετά από τις δοκιμές της επιτροπής, ο κόσμος δοκίμασε από ένα κομάτι πίτα που ομολογουμένως εξαφανίστηκε σε λίγα λεπτά.
Στο τέλος μας διασκέδασε με τα ηχητικά του ο Dj Μαργώνης Σάκης, γιορτάζοντας και αυτή την εκδήλωση με τραγούδι και χορός από όλους τους χωριανούς.






















Και του χρόνου πάλι στο μέτρο, για να ξαναζήσουμε αυτές τις καταπληκτικές στιγμές και να μας δείξουν και οι νεώτεροι τις δικές τους ικανότητες στις πίτες.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: