ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ
Τρείς λέξεις μαγικές.
Τρείς  λέξεις που όσο τις λες και τις αναλύεις σημαίνουν πάρα πολλά για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές  της Χριστιανοσύνης. Όλη την πορεία και τα Πάθη Του Χριστού, ο οποίος πέρασε τόσα πολλά για να βοηθήσει και να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και να διδάξει την αγάπη... 
...μέχρι την Σταύρωση και Την Ανάστασή του, παρακολουθούμε εμείς οι Χριστιανοί με μεγάλη ευλάβεια  σε  οποιοδήποτε μέρος  στον κόσμο και αν ζούμε.
Όμως  το να περάσεις την Μεγάλη Εβδομάδα Των Παθών Του Κυρίου, στο πανέμορφο χωριό μας το Τροβάτο και την Ανάστασή του είναι μια εμπειρία που θα σου μείνει ανεξίτηλη και χαραγμένη στο μυαλό σου και στην καρδιά σου.


Είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα, την αγαλλίαση και την ηρεμία  που νοιώθεις πηγαίνοντας στην εκκλησία, να παρακολουθήσεις τις ψαλμωδίες, να ψάλεις και σύ μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς το Υπερμάχω και τα άλλα εκκλησιαστικά απολυτίκια των Παθών του Κυρίου. 

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και απλότητας και ακούγοντας τον Παπα-Ηλία να ψέλνει αλλά και συνάμα να συγκινείται με τα Θεία λόγια πλησιάζεις στο ψαλτήρι μαζί με τους άλλους χωριανούς και ενώνεις και την δική σου φωνή μαζί με τη δική τους και ψέλνεις. 
Εκείνη την στιγμή σου φεύγει το τράκ, λές και σε σπρώχνει μια αόρατη δύναμη να το κάνεις.
Στο χωριό το Πάσχα είναι τελείως διαφορετικό από την πόλη και τα μεγάλα αστικά κέντρα που ζούμε. Απλά ντυμένοι  όπως και ο Χριστός μας  παρακολουθούμε τα Πάθη Του, μέχρι την ώρα της Ανάστασης.
Η Ανάσταση Του Κυρίου σημαίνει ανάσταση στην ψυχή μας που μόνο εκεί μπορείς να την νιώσεις και να την καταλάβεις.
Οι εποχές που ζούμε όμως σήμερα είναι πολύ δύσκολες για όλους και οι δυνατότητες έχουν λιγοστέψει και τα έξοδα είναι πολλά, για μια τέτοια εξόρμηση. Όμως  ας προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας και ας δώσουμε την ευκαιρία σε μας αλλά και στα παιδιά μας να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία μακριά από την καθημερινότητά τους. 
Για μας τους Τροβατιανούς κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο και πιο εφικτό. 
Ο παπα-Ηλίας Νασιώκας θα είναι κοντά μας από την Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα να μας λειτουργήσει. 

Στο χέρι μας είναι να περάσουμε ένα ανεπανάληπτο Πάσχα στο πανέμορφο χωριό μας με την Άνοιξη αυτή την πανέμορφη εποχή με τα λουλούδια της και τα μυρωδικά της.

Άλλωστε και η φετινή Πρωτομαγιά είναι πολύ κοντά στο Πάσχα.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να αποδράσουμε και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: