Παρουσίαση του βιβλίου

" ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ "

( Ιστορική και Κοινωνική Προσέγγιση ).
 
   Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου  διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 στις 11.00  π.μ

Οι διακόσιοι περίπου καλεσμένοι Τροβατιανοί και φίλοι, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραδοσιακή πέτρινη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αλιάρτου

Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια της δίωρης αυτής Ευρυτανικής εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  και τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας Βάσω Τσόνογλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας Γιάννης Τσιγαρίδας, 


η αντινομάρχης Ευρυτανίας Όλγα Διώτη, ο δήμαρχος Αλιάρτου Αλέξανδρος Βίτσης,  ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θηβαίων Γιάννης Γουρνής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο πατέρας Παναγιώτης Τσιώλης από τα Μεγάλα Βραγγιανά, ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος και άλλοι επίσημοι.
       


 Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου  Παναγιώτης Κουτσολάμπρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως η μέρα αυτή ήταν σημαντική για όλους τους Τροβατιανούς και Αγραφιώτες, γιατί για πρώτη φορά παρουσιαζόταν  ένα βιβλίο που είχε ως θέμα το Τροβάτο, κάτι που έλειπε από την Αγραφιώτικη βιβλιοθήκη. Τόνισε ότι το Τροβάτο, ο αγαπημένος τόπος όλων των Τροβατιανών, έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: την ομορφιά του, την ιστορία του και τους ανθρώπους του και μέσα από το βιβλίο αυτό ξετυλίγονται και οι τρεις πλευρές του ιστορικού αυτού χωριού.
        Πρόσθεσε, επίσης, ότι από την αρχή της θητείας του Συλλόγου, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την ιστορία του
Τροβάτου. Έλειπε ένα βιβλίο που θα αναφερόταν στο ομορφότατο φυσικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα θα αναδείκνυε  τα πολιτιστικά  μνημεία και θα επισήμαινε το ρόλο που έπαιξε το Τροβάτο και οι κάτοικοί του στη διαδρομή της ιστορίας του.
Τελειώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά το συγγραφέα του βιβλίου για τη
μεγάλη αυτή προσφορά του προς τον Σύλλογο Τροβάτου αλλά και προς όλους τους Τροβατιανούς. 






Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας παραχώρησε αφιλοκερδώς τα δικαιώματα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογου Τροβάτου, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη έκδοση και τη διακίνηση του βιβλίου προς όφελος, βέβαια, του Συλλόγου, σαν "μία ελάχιστη προσφορά του στον τόπο του". 
 

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο τ. υπουργός και βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, τόνισε ότι το βιβλίο "ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ" είναι ένα σημαντικό ιστορικό και κοινωνικό βιβλίο, που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το Τροβάτο, αλλά και για την ιστορία των Αγράφων γενικότερα.




Ο πρώτος ομιλητής Γιώργος Καραγεώργος του  Κων/νου, διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, έκανε μία παρουσίαση  του περιεχομένου του βιβλίου και περιέγραψε τις σημαντικές πτυχές του έργου.
        



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Καραγεώργος του Λάμπρου, διδάκτορας μαθηματικός, επίκουρος καθηγητής του τομέα Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών 


ο οποίος  μίλησε με τη γλώσσα των Τροβατιανών και εξέφρασε το θαυμασμό του για το συγγραφέα, τονίζοντας πως αυτό το βιβλίο αγγίζει την καρδιά κάθε Τροβατιανού και κάθε Σαρακατσάνου.
 
      Ακολούθησαν ολιγόλεπτα σχόλια για το βιβλίο από τους καλεσμένους:
 Γιώργο Κατσιμπάρδη  -    Βάσω Τσόνογλου    -  Εύα Χαλκιαδάκη    -    Λάμπρο Ηλία   -    Ηλία Προβόπουλο

Τελευταίος πήρε το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Β. Σαλαγιάννης

οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι έγραψε το βιβλίο αυτό με μόνη του φιλοδοξία, αφενός μεν να καταγραφεί η "μνήμη" του τόπου, η ιστορία του Τροβάτου και αυτή να γίνει γνωστή στους Τροβατιανούς και όχι μόνο, αφετέρου δε το βιβλίο αυτό ν' αποτελέσει μια ελάχιστη βάση δεδομένων, ένα ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο, μια ελάχιστη παρακαταθήκη πληροφοριών γι' αυτούς που θα θελήσουν να γράψουν στο μέλλον περισσότερα για το σπουδαίο αυτό χωριό. Τόνισε την προσφορά του χωριού στο έθνος και στην ορθοδοξία και αναφέρθηκε κυρίως στη Μονή Της Παναγίας και στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου που το 1944 στεγάστηκε και λειτούργησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Στερεάς Καρπενησίου της Π.Ε.Ε.Α..  
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία μικρή δεξίωση με γλυκά και αναψυκτικά, προσφορά του συλλόγου, για να μπορέσουν οι Τροβατιανοί και φίλοι να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για το βιβλίο και ευχές για την καινούργια χρονιά.
  

Ο συγγραφέας κ. Σαλαγιάννης παρέμεινε για αρκετή ώρα στην θέση του, υπογράφοντας σχεδόν όλα τα βιβλία που προμηθεύτηκε ο κόσμος εκείνη την ημέρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: